Birinci Kitap


Yayın için birkaç satır (R. Boynukalın)

Anı Bisküvi olarak 743. Türk Dil Bayramı etkinlikleri için 11. kitabımızı yayınlamanın gururu içindeyiz. Anı Bisküvi kültüre önem veren kültürel mirası da sahiplenmeyi kendine görev edinmiş kurumdur.

Karaman’da doğmuş, üst düzey kariyerleriyle Türkiye ve dünyaya açılmış bir kuşağın hatıra yüklü hayat hikayesidir bu kitap. Her biri ibretlik hem de örneklik teşkil eden 30’ların ve 40’ların kuşağının özgeçmişlerini ve hatıralarını bu eserde topladık. Hem de kendi ağızlarından. Böylece hatıralara dayalı engin birikimler bu kitapla ölümsüzleşti. Tarihte not düşmek için bu kitap 50 Karamanlı’nın zor koşullarda yaşamış, üniversite eğitimi almış hayat yolculuğunda ülkesine topluma ve ailesine değer katabilmiş insanların hatıralarını yaşadıklarını, görüş ve tecrübelerini okuyacaksınız. Bu hayat hikayeleri ve başarılar sadece 2020 yılının insanına değil gelecek yıllarda başta Karamanlılar ve ülke insanlarına unutulmaz mesajlar olarak kalacaktır.

Hatıraları yazan değerli hemşehrilerimizin neredeyse tamamının anne ve babası ilk okul mezunu veya değil ama bu ileri görüşlü sağduyulu insanların yetiştirdikleri çocukların tamamı çalışkan dürüst ve hayatın zorluklarını göğüsleyen yılmayan ve sabırlı bir yapıda oldukları görülmektedir.

Kitapta hatıralarını yazanları okudukça hüzünlenecek bazen gülümseyecek çoğu zamanda içinizden onların başarılarıyla mutlu olacaksınız.

Gönül isterdi ki, tüm dönem arkadaşlarını kitaba dahil edelim. Biliyoruz ki bizim kuşağın her insanı çok değerli ve bulunmaz hatıralara sahipler. Hepsi gönül tahtımızda yer edinmiş arkadaşlarımızın tamamını bu kitabın sınırlı sayfalarına dahil etmemiz mümkün değildi ve bir sınırlama yapmamız gerekiyordu. Bu sebeple kitaptaki özgeçmiş ve hatıra sahibi kişi sayısını 50 ile sınırlı tuttuk. Bu projeyi gelecek yıllarda ikinci bir kitapla devam ettirmek de düşüncelerimiz arasındadır.

Elinizdeki bu kitabı, bir proje olarak hayata geçirmeden önce kendilerine açtığımda; "çok ilginç ve tarihi bir eserin ortaya çıkacağını ve seve seve yardımcı olacaklarını" belirten okul arkadaşlarım Sami Yaşar Ölçer’e ve Ahmet Yıldızcı”ya teşekkür ederim. Ayrıca yazıların toplanmasının başından beri sürekli iletişimde olduğum kitabın son okuması ile edisyonunu yapan Sayın Yusuf Yıldırım’a teşekkür ederim. Gelen yazıları ve fotoğrafları monte eden ve ön düzenlemeyi yapan Yaşar Paşaoğlu’na ve bazı katılımcıların yazılarını el yazıları ile göndermeleri nedeniyle hatıraların bilgisayara aktarımını titizlikle yapan Tuğçe Kurtulmuş’a, kitap ekine konulan fotoğrafları veren arkadaşım Mustafa Koçak'a da teşekkür ederim.

50 Karamanlı birbirinden değerli arkadaşlarım ve hemşehrilerimden yazıları ve resimlerini toplamak kolay olmadı ama sonunda “Toprak Damlı Evlerin Çocukları” kitabını Anı Bisküvi’nin 11. kültür yayını olarak yayınlamanın mutluluğu içindeyim. Yazılarına sonradan ilave yapanlar oldu. Gözden kaçan küçük noksanlıklar çıkarsa af dilerim.

İyi ki Karaman’da doğmuşum kitapta yer alan tüm katılımcılarla gurur duyuyorum. Karamanlı olmakla iftihar ediyorum.

Saygılarımızla
Ani Bisküvi A.Ş adına
İbrahim Rıfkı Boynukalın


YORUMLARYAZILAR