İkinci Kitap


Yayın için birkaç satır (R. Boynukalın)

Ülkemiz ve Karaman’ın kültürel hayatına 11 yıldır her yıl bir kitap yayınlayarak katkıda bulunan şirketimiz Anı Bisküvi bu yıl da Toprak Damlı Evlerin Çocukları II eseriyle yayın dünyasında yerini almıştır. Geçen yıl yayımlanan birinci kitap o kadar çok beğeni aldı ki yüzlerce tebrik ve takdir yanında Karaman merkezli bir medya sitesinde eserdeki şahsiyetlerin hayat hikâyeleri yüz binden fazla okundu.

2020 yılında çıkardığımız ilk eserin beğenilmesinden aldığımız güç ile Toprak Damlı Evlerin Çocukları kitabının devamı olan ve genelde 1950-1960 doğumluların hatıralarını da yayımlamaya karar verdik. Bu eserin ismini “Kiremit Damlı Evlerin Çocukları” koymayı tasarlıyorduk. Ancak gelen hatıraların çoğunluğu, bize bu kuşağın da “Toprak Damlı Evlerin Çocukları” olduğunu gösterdi. Elinizdeki bu eserde de görüleceği gibi hemşehrilerimizin her birinin zor koşullarda, büyük bir mücadele ile çok önemli görevler üstlendiklerine şahit olacak ve onlarla gurur duyacaksınız.

Toprak Damlı Evlerin Çocukları kitabımızın ilki, korona salgını sebebiyle evlere kapandığımız günlerde yayımlanmıştı. Toprak Damlı Evlerin Çocukları II kitabı ise korona salgınının birinci yılını geride bıraktığı bu günlerde yayımlandı. Gördük ki ne hastalık ne salgın, hiçbiri insanın anılarını yok edemiyor. Üstelik böylesi dönemlerde anılarımız bizi dinç tutuyor, ayakta durmamızı sağlıyor. Ümit edelim ki bu salgın kısa süre sonra kontrol altına alınsın ve yeniden bir araya geldiğimiz ve kaynaştığımız günlere dönelim.

Karaman, Anadolu’nun mistik şahsiyetlerinin yaşadığı bir şehir olarak bilinmektedir. Bunların başında Yunus Emre gelmektedir. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 2021 yılını, Karaman’da kabri ve adını taşıyan bir camisi bulunan Yunus Emre’nin 700. Ölüm Yıl Dönümü nedeniyle “Yunus Emre Yılı” ilan etti. Toprak  Damlı  Evlerin  Çocukları  II  adlı bu eserin, Yunus  Emre  Yılı etkinliklerine paralel olarak yayınlanması da ayrıca önem kazanmıştır.

“Türk Dilinin Başkenti Karaman”ın yakın geçmişini, yalın ve içten ifadeler içeren anılar eşliğinde kayda geçirelim istedik. Bu kitap, bir döneme ayna tutacaktır. Bu kitap, bir şehrin bir dönemini farklı kişi, farklı meslek ve farklı bakış açısıyla sunma imkânı verecektir. Ama anıların tamamını okuyunca, bir şehrin aynı kelimelerle büyüdüğünü, aynı duygularla nefes alıp verdiğini ve bağrında yetiştirdiği her bireyinin bu şehre sevgi hissiyle dopdolu olduğuna tanıklık edeceksiniz.

Bu kitapta yer alanların en küçüğünün bile yaşı altmışların üzerindedir. Büyük bölümü yıllardır Karaman dışında yaşamaktadır. Onların her biri, kişilikleriyle, meslekleriyle ve insanlıklarıyla çevrelerine ışık saçan, örnek olan, ülkesine ve milletine bağlı bireylerdir. En büyük özellikleri, bağrından çıktıkları, ekmeğini yiyip, suyunu içtikleri, sokaklarında koşturdukları, okul sıralarında kardeşlik duygularını pekiştirdikleri kadim şehirleri Karaman’a olan kara sevdalarıdır. Her şeyin hızla değiştiği bir zaman diliminde yaşıyoruz. Karaman’da artık toprak damlı evleri bugün torunlarımıza gösteremiyorsak, bir dönem sonra toprak damlı evlerde büyüyüp hayata tutunanların öykülerini anlatacak birileri de olmayacak. İşte bu kitap, herkesin kendini, kendi Karaman’ını anlattığı bir anılar seçkisi olarak tasarlandı. Her anı tarihe not düşmektir. Bu anlamda bu kitap, Karaman’ın yakın döneminin tarihidir. Okulların, öğretmenlerin, mahalle ve sokakların, arkadaşların, işyerleri ve esnafın isimlerinin koruma altına alındığı bir eser olarak değerlendirilmelidir.

Bu eserdeki anılar, hızla değişen dünyamızdan kaçırıp bir korunaklı alana taşıdığımız değerli eşyalar gibidir. Karaman’ın değerlerinin unutulmamasının en başta gelen yolu, anıların sahiplenilmesidir. Anı Bisküvi, şehrimizin kültür mirasına sahip çıkma bilinciyle benzeri yayınlarını sürdürme niyetindedir.

Bu kitabın yayını ve hediye şeklinde dağıtımından büyük sevinç duyacağız.

Eserin editörlüğünü yapan Gazeteci Yazar sayın Ahmet Tek’e, sayfa tasarımını yapan sayın Yaşar Paşaoğlu’na, web sürümünü hazırlayan Prof. Dr. Akif Eyler’e içten teşekkür ederiz.

İkinci eserimize hatıralarıyla katkıda bulunan 40 hemşehrimize teşekkürlerimizle birlikte sağlıklı, esenlik dolu yıllar dileriz.

Saygılarımızla,
Anı Bisküvi A.Ş adına
İbrahim Rıfkı Boynukalın


2021   2020



Yorumlar