Fettah Güventürk


1943 Yılında Karaman-Akçaşehir kasabasında dünyaya geldi. İlk tahsilini Akçaşehir’de, lise tahsilini Karaman/Konya’da tamamladı. 1965 yılında İ.T.Ü. Makine Fakültesini bitirerek Mak. Y. Müh. oldu. Evli ve üç çocuk babasıdır. Hayatını ve başarılarındaki etkinlikleri özetledi: İnsanların doğuştan gelen birtakım özellikleri vardır. Bizim özelliğimiz Anadolulu olmamızdır. Kırsal bölgede büyümek, çevre bilincinin yerleşmesini sağladı. Örneğin bizim yöremiz kırsal olup ana sorun SU PROBLEMİ idi. Su her şey demekti. Bu sorunla beraber, köyümüzde okumak, okutmak hasleti yatıyordu. Lise yıllarımızda okuyan arkadaşlarımızla beraber, köy odasında bir kütüphane oluşturduk. Tahsilime devam ederken Karaman’da ortaokul ikmalli öğrencilere ders verip öğreticilik yapmak başarımın ilk ve en mutlu çağlarını teşkil etti. O yıllarda gerçekleşen çevre bilinci faydalı olma arzuları, karakter oluşumunda önemli bir yer tutar. Büyüklerimizin beklentileri ve başarı seviyem DOKTOR olmam doğrultusundaydı. Üniversite sonuçlarını bu paralelde beklerken, önce Teknik Üniversite sonuçlarının açıklanması, rahmetlik bir hocamın da bu konudaki ısrarlı tavsiyesi İ.T.Ü tahsiline kanalize etti. Tahsilimin devamı ve ilk mesleki yer seçişim yine SU PROBLEMİNİN halledilebileceği kurum olan D.S.İ. Bölge Müdürlüğü oldu. D.S.İ’nin açtığı kuyulardan biri köyümüze nasip oldu. O dönemdeki JEOLOG arkadaşlarımızla yaşadığımız heyecan sanki bir imtihan heyecanı idi. Açılan ilk kuyu, çocukluktan başlayıp askerlik döneminde ‘’suyu arayan adam lakabı ile alınacak kadar’’ arzuladığım ideallerimden biri gerçekleşmiş oldu. Zamanla kuyu sayısı 60’a çıkarak kasabamızın ekonomik yapısını değiştirdi ve lise yıllarında hayal edemediğimiz boyutlarda gelişmeler gerçekleşti. Askerlik hizmetime müteakip yeni bir dönem başladı. M.K.E, bütün mesleki yapılanmam bu değerli kurumda gerçekleşti ve M.K.E benim için ikinci bir üniversite oldu. Kırıkkale- M.K.E ‘de süren 5,5 yıllık hizmet, ülkemizde okulu ve çıraklık müessesi olmayan yeni bir meslek kazandırdı bana ‘’ÇELİK ECZACILIĞI’’. 1974 yılında başlayan, özel sektör hizmetinde; M.K.E’de edindiğim bilgilerin çok büyük yararı oldu ve yine 5,5 yıl süren üçüncü hizmet dönemi, piyasa deneyim tecrübe  ve bilgilerimin boyutlarını geliştirdi.  İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde, İzmir Atatürk Organize Sanayi bölgesinde kurulu tesis ve işyerleri ile üretim ve ticari faaliyetlerini sürdürmüş olan, üç çocuk babası, Güventürk, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir Demir ve Demir Dışı Metal İhracatçıları Birliği, Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi, MÜSİAD ve EGEKOBİDER gibi kuruluşlarda yönetim kurulu ve meclis üyeliği görevlerinde bulunmuştur.

Çok çalışarak, ticari ve manevi GÜVENİLİRLİK’e ulaşabileceğinin, BİLGİ VE TECRÜBE paylaşmanın çok büyük değer taşıdığını, EĞİTİM kaybetme riski olmayan en büyük yatırım olduğu, sözleriyle başarıya ulaşabilmenin mümkün olabileceğini vurguladı.

Fettah Güventürkten 3 veciz söz

- Eğitim kaybetme riski olmayan en büyük yatırımdır

- İlim ilerler teknik malzemeyi bekler 

- En pahlı şey bilgi ve tecrübedir.bildiklerini başkalarına öğretmek en büyük sevaptır.

Yayın ve Eserleri:

Çelik EL Kitabı 5 baskı (2019)

Çeliklerin Tavlanması ve Isıl işlemleri (1974)

Çelik EL Kitapları (4 Baski)

İnsan ve Mutluluk (2014)

İnsan ve Ahlak (2014) 

İnsan ve Temel Değerler(2017)

İnsan ve Ekonomi (2010) 

Kobi EL Kitabı 

EGE’DE KARAMANLI GİRİŞİMCİ BİR ÇELİK İNSAN: FETTAH GÜVENTÜRK

Hilmi TÜRKYILMAZ

Bir şehrin içinden çıkan girişimci, lider konumundaki kişiler o şehrin gençleri ve geleceği için fener gibidirler. Onun için bu tür insanları tanıtmak, şehrin kimliğine katkı yapacak, topluma sosyo-kültürel anlamda katkılar sağlayacaktır. Ben de bu çalışmamda, 1943 yılında Karaman’ın Akçaşehir beldesinde doğmuş olan “bir çelik insan” olarak tanımladığım İzmir’de yaşayan Karamanlı bir girişimci olan Fettah Güventürk’ü ele alıp tanıtacağım. Güventürk, ilköğretim ve ortaöğretimini Karaman’da, Lisans eğitimini ise İstanbul’da yapmıştır. Tahsilini tamamladıktan sonra 1979 yılında İzmir’de “Güven Çelik” adıyla çelik alanında ilk girişimini yapmış ve ihracat yapan önemli bir sanayici haline gelmiştir. Onu farklı kılan sanayici olmasının ötesinde, yaptığı çelik işi ile insanı ve eczacılık sektörünü özdeşleştirerek “insan” üzerine düşünmesi ve bu alanda Ekonomi ve İnsan, İnsan ve Ahlak, İnsan ve Mutluluk, İnsan ve Temel Değerler gibi eserler yazmasıdır. Bunun yanında “eğitim kaybetme riski olmayan en büyük yatırımdır” diyerek ve “en pahalı şey bilgi ve tecrübedir, bildiklerini başkalarına öğretmek ise en büyük sevaptır” anlayışıyla insan, ekonomi ve kobiler üzerindeki tecrübe ve birikimlerini, üniversite- sanayi işbirliği kapsamında üniversitelerde ve çeşitli platformlarda seminerler, konferanslar yoluyla aktarmış ve aktarmaya devam etmektedir. Ayrıca bazı gazetelerde köşe yazarlığı yapmış ve yerel televizyonlarda da çeşitli programlar yapmıştır. Bir Anadolu çocuğu olduğunu her yerde büyük bir gururla anlatan Güventürk, Ege bölgesinde yerleşmiş olmakla beraber mesleğini ve değerlerini yurt ve memleket hizmetlerine vakfetmiş ve başta EGEKOBİDER kurucu başkanlığı olmak üzere çok sayıda oda ve sivil toplum kuruluşlarında görev almıştır. Kısaca bu çalışmanın amacı Karaman’da yetişen fakat Karaman dışında yaşayan Karamanlı bir girişimci, sanayici, üretici, eğitimci, sivil toplumcu bir kişiyi tanıtmak ve böylece şehrin kimliğine ve sosyo-kültürel hayatına katkıda bulunmaktır.                   

.

Yorumlar