Kenan Kaynaş
Kenan KAYNAŞ; 5 Kasım 1956 yılında Karaman’da doğdu. Nevin, Mecit ve Sinan isimlerinde 3 kardeşi daha vardır. Annesi (Mukaddes KAYNAŞ) ev hanımı, Babası (Kemal KAYNAŞ) çiftçiydi. Babası daha sonra siyasetle ilgilendi ve uzun yıllar Karaman Belediye Başkanı olarak görev yaptı.
İlkokulu (İstiklal İlkokulu), Orta Okulu (Yunus Emre Ortaokulu) ve Liseyi (Karaman Lisesi) Karaman’da tamamladıktan sonra, Üniversite eğitimine Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesinde devam etti. 1979 yılında aynı fakültenin Bahçe Bitkileri Bölümünden Ziraat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu ve T.C. Tarım Bakanlığı Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde Araştırıcı olarak göreve başladı. 1987 yılında Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Anabilim Dalında Doktora çalışmasını tamamladı. 1990 yılında Üniversite Doçentliği unvanını aldı. 1999 yılına kadar Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde Araştırıcı, Araştırma Eğitim ve Yayım Koordinatörü, Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.
Mart 1999 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesine Profesör olarak atandı ve Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı oldu. Aynı yıl Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcılığı ve 2000 – 2009 yılları arasında Ziraat Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. Bu süreçte ÇOMÜ Yönetim Kurulu ve Üniversite Senatosunda, Ziraat Fakültesi Fakülte Kurulunda hizmet verdi. 2006-2009 yılları arasında ÇOMÜ Yüksek Öğretim Akademik Değerlendirme ve Kalite Geliştirme Komisyonu, YÖK Tarım Eğitim Konseyi ve Ziraat Fakülteleri Akreditasyon Komisyonu üyeliklerinde bulundu. Meslek yaşamı boyunca değişik ülkelerden ve kurumlardan aldığı burslar ile yurtdışında kısa süreli eğitim programlarına, bilimsel toplantılara katıldı.
Kenan KAYNAŞ’ın bugüne kadar ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış, bilimsel toplantılarda sunulmuş 201 araştırma makalesi, bildirisi ve ulusal düzeyde 11 kitabı bulunmaktadır. Ayrıca 66 adet ulusal ve uluslararası kurumlarca desteklenmiş araştırma projesinde yürütücü ve yardımcı araştırıcı olarak görev yapmış, başkanlığında 21 bilimsel kongre, sempozyum düzenlemiş ve bugüne kadar danışmanlığında 28 Yüksek Lisans, 7 Doktora tezi tamamlanmıştır.
Meslek yaşamı süresince sosyal yaşamda da farklı sivil toplum örgütlerinde etkin ve üretken çalışmalarda bulunmuştur. 1979-1999 yılları arasında görev yaptığı Yalova’da Tarımsal Araştırmaları Destekleme Vakfının (TAV) Kurucu Üyeliği ve 1992-1996 yılları arasında bu vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığında bulunmuş; Ziraat Mühendisleri Odası Yalova Şubesinin kuruluşu ile Bahçe Bitkileri Derneğini kuruşunda görev yapmıştır.
1999 yılında atandığı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde Ziraat Fakültesi Yardımlaşma Derneğini kurmuş ve dokuz yıl süren Dekanlık görevi ile birlikte bu derneğin Başkalığını ve 2001-2007 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim, Sağlık ve Bilimsel Araştırma Vakfının Yönetim Kurulu Başkanlığını yapmıştır. Yine bu süreç içerisinde halen üyesi olduğu TEMA’nın 2009-2011 yılları arasında Çanakkale Temsilcisi, Türk Eğitim Vakfının (TEV) 2002-2006 yılları arasında Çanakkale Temsilcisi, 2012-2017 yılları arasında Kazdağları ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Bilim Kurulu Üyesi olarak çalışmalarda bulunmuştur. 2012 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmiş olup halen bu görevine devam etmektedir. Bunun yanında birçok ulusal ve uluslararası çevre ve meslek derneklerinin üyesi olup, sosyal sorumluluk projelerinde görev yapmaktadır.
Halen ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkilerinde Öğretim Üyesi olarak çalışan Prof. Dr. Kenan KAYNAŞ, evli ve 2 çocuk sahibidir.
KARAMAN’LA İLGİLİ ANILAR
Yaklaşık 46 yıldır eğitim ve çalışma yaşamı süresince Karaman dışında bulunmama rağmen memleketimden kopamadım. Hemen her 3-4 günde bir Karaman’daki arkadaşlarımla yaptığım telefon görüşmeleri ve kendi ilkelerim doğrultusunda her gece yatmadan önce yaptığım günlük değerlendirmelerde mutlaka Karaman yer almaktadır. Bu değerlendirmelerde ailemle, arkadaşlarımla Karaman’da çocukluk günlerim, mesleki olarak Karaman’a nasıl yararlı olabilirim, nasıl hizmet edebilirim yer alır. Sağ olsun arkadaşlarımın kurdukları medya grubu aracılığıyla onlardan ve memleketimizden haberleri her gün alıyorum.
Ailemle ilgili değerlendirmelerim daha çok çocukken, çok bilinçli olmadığımız dönemde yaşananların bugün itibariyle değerlendirmesi üzerine olmaktadır. Doğal olarak babam rahmetli Kemal KAYNAŞ ile konuşmalar, onun yaptığı hizmetler, annem Mukaddes KAYNAŞ’ın babamın ölümünden sonra evimizin direği olarak, hiçbir gelir kaynağı olmadan bizleri okutmak deyim yerindeyse adam etmek için bulunduğu özveriler gelmekte ve her ikisini de minnetle, rahmetle anmam ile son bulmaktadır.
Yeri gelmişken yaklaşık 15 yıl Karaman Belediye Başkanı olarak görev yapan babam Kemal KAYNAŞ ile ilgili hemen aklıma gelen bir anıyı paylaşmak isterim. Karaman’ın gelişmeye başladığı 1965 yılından sonra ihtiyaç duyulan imar planı değişiklikleri ile ilgili olarak mahallemiz Kırmahalle’nin üst tarafında yer alan eski harman yeri olan ve at yarışlarının yapıldığı alanın imara açılması konusunda belediye çalışmalarını tamamlamıştı. O günlerde tüm akrabalarımızı evimize çağırarak onlara şöyle seslenmişti: “Belediye’nin satışa çıkarmış olduğu bu arsalardan herhangi birinizin aldığını duyarsam ayaklarınızı kırarım”. Diğer yandan yanılmıyorsam 1967 veya 1968 yılında Şambayat Mahallesi’nde Konya Caddesi’nin açılması için yıkımların başladığı günlerde bir gece telaşla eve geldi ancak heyecanlı, biraz da buruktu. Çünkü o gece eve gelirken bu mahalleden arabasıyla geçerken mahalle sakinleri tarafından kurşun yağmuruna tutulmuş, arabada hasar oluşmuştu (O dönemde yaşayanlar gayet net biçimde hatırlarlar o mahalleden geçmek yürek isterdi). Ağzından “Bugün bana kurşun atanlar ilerde bana dua edecekler” sözcükleri dökülmüştü.
Diğer bir anım da üniversite yıllarından (1974-1975). Tatil dönemlerinde yine bir araya geldiğimiz arkadaşlarla İstasyon Caddesi’nde geceleri gezerken herkes birbirine üniversite yaşamından kesitler anlatırdı. Ben de okuldan edindiğim bilgileri anlatırken onlara artık meyvelerin çalı gibi küçük ağaççıklar şeklinde yetiştirildiğini, bahçelerin üstünün örtüleceğini anlattığımda kimse inanmaz gülerlerdi. Okulu bitirip Yalova’da göreve başladığımda bu bahçeleri yerinde gördüğüm zaman bunları nasıl Karaman’a götürüp yetiştirilmesini sağlayabilirim diye düşünmeye başladım. Çünkü mesleki olarak bir yararımın olmasını istiyordum. O dönemde Karaman’da zirai ilaç bayiliği yapan çok değerli rahmetli Mehmet YILMAZ bu konuda önce bir örnek bahçe yapılmasını önerdi. Ben de Enstitü Müdürünü ikna ederek örnek bahçenin Karaman’da tesis edilmesini sağladım. Hemen sonrasında bu arkadaşlar kendilerine Türkiye’nin en modern bodur meyve bahçesini kurdular. Böylelikle yıllık yaklaşık 50.000 ton olan elma üretimimiz 500.000 tona yükseldi. Ben de memleketime hizmet etmenin gururunu yaşadım ve halen yaşıyorum.
Bunun dışında rahmetli Muammer BARAN’la saatler süren sohbetler, yine rahmetli Onbaşı’yla evden yemek, devriamber ve beyaz nohut götürdüğüm zaman yaptığımız söyleşiler, Yeni Sinema altındaki bilardo salonu önünde Çarli’den dinlediğimiz klarnet resitalleri her zaman hatırladığım anılardır. Küçükken kendime rol model olarak seçtiğim Ecz. Naci ÖZPEYNİRCİ, Av. Orhan TOSUN ağabeyleri kibar, beyefendi, sosyal sorumluluk sahibi kişiler olarak, Ağır Ceza Reisi Ali Rıza ÖZYOL amcayı duruşu, konuşması, ağırbaşlı kişiliği ile devletin ve adaletin temsilcisi olarak hatırlıyorum.
İstanbul Karamanlılar Eğitim, Kültür ve Sosyal Dayanışma Vakfı’nın (İKEV) çok değerli Onursal Başkanı Sayın Suat SÖZER abimizin telefonu ile Anı Bisküvi sahiplerinden Sayın Rıfkı BOYNUKALIN beyefendi ile görüşme sonucu Karaman hakkında yeni bir kitabın daha basılacağını ve bu kitapta benim de yer almam istendiğinde gerçekten çok memnun, mutlu oldum kendilerine yürekten teşekkür ederim. Bu hizmetleri unutulmayacaktır.
Yorumlar
Yorum Gönder