Suat Sözer
1943 Karaman doğumluyum. Yani 76 yaşında bir delikanlıyım. Babam Karaman esnaflarından saraç Sırrı Usta, annem ev hanımı Nimet Hanım’dır. Babam 1989, annem de 2001 yıllarında vefat ettiler. Biz 5 kardeştik. Müjgan Ablam 1955 yılında 16 yaşındayken vefat etti. Müşerref ablam ve kardeşlerim Sermet ve Sevgi hayatta olup aileleri, çocukları ve torunları ile yaşamaktadırlar.
İlkokulu Cumhuriyet İlkokulu’nda, orta ve liseyi de Karaman Lisesi’nde tamamladıktan sonra üniversite okumak ve çalışmak için 1965 yılında İstanbul’a geldim Karaman’a geri dönmedim. Şimdiki ismi Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi olan Şişli İktisadi Ticari İlimler Yüksek Okulu’nu gece okula gidip, gündüz çalışarak bitirdim. Aynı yıl, aslen Ereğli’li olan merhume Cemaliye Hanım ile evlendim. 1976 yılında 4 aylık kısa dönem yedek subay askerlik görevimi yaptıktan sonra iş hayatına atıldım. Sultanhamam’da toptan tekstil malzemeleri üzerine yaptığım işi 2006 yılına kadar sürdürdüm. Şimdi oğlumla birlikte ambalaj malzemeleri üzerine ithalat ve ihracat yapmaktayız.
1992 yılında İstanbul Karamanlılar Eğitim ve Yardımlaşma Derneği’ni, 1997 yılında da İstanbul Karamanlılar Eğitim Vakfı (İKEV)’nı kurduk. 22 sene başkanlığını yaptığım Dernek ve Vakfımızda İKEV Öğrenci Yurdu için çok emek ve zaman harcadım. 2013 yılında tamamladığımız öğrenci yurdunun açılışını yaptıktan sonra istifa ederek ayrıldım. Şu an da Vakfımızın onursal başkanıyım.
1978 yılında oğlum Ahmet Hulusi, ardından da 1980 yılında kızım Selin dünyaya geldiler. Ailemize 2004 yılında oğlum ile evlenerek 2. kızımız Burcu (gelinimiz), 2012 yılında da kızım ile evlenerek 2. oğlumuz Gökçe (damadımız) katıldı. Oğlumun 2007 yılında doğan kızı Ece ve 2010 yılında doğan kızı Cemre ve kızımın 2015 yılında doğan oğlu Uraz ile ailemiz genişlemeye devam etmektedir.
Amansız bir hastalık nedeniyle 2019 yılının 2. ayında aramızdan ayrılan değerli eşim merhume Cemaliye Hanım’ın yokluğunu her geçen gün daha çok hissediyorum. Allah’ımdan rahmet diliyorum, nurlar içinde yatsın.
AZMİN, MÜCADELENİN VE GÜVENİN ESERİ OLAN
İKEV’İN DOĞUŞU
1994 yılıydı. Karaman’ın bir köyünden üniversiteyi kazanan bir öğrenciyi babası elinden tutmuş benim iş yerime getirdi.
Oğlunun kendi imkânlarıyla, kursa dahi gitmeden İTÜ’yü kazandığını ancak oğlunu İstanbul’da okutacak maddi gücü olmadığını söyledi. Kendisinin çoban olduğunu ve oğlunun da çoban olmayı kabul etmeyip, ısrarla okumak istediğini belirtti. “Köy muhtarımız ve köylülerimizin de ısrarı ve destekleriyle okula kayıt olmak için geldik. İstanbul’daki kalacak yeriniz için de İstanbul Karamanlılar Derneği Başkanı size yardımcı olur” dediler.
Babanın anlattıklarını dinleyince çok duygulandım. Öğrenci yurdunun ne denli ihtiyaç olduğunu ve önemini o gün daha iyi anladım. Çocuk Türkiye’nin en iyi okullarından birini kazanıyor ve babası imkânsızlıklardan dolayı okutamayacağını söylüyor. Çocuk ise okumak istiyor. Konuşurken “acaba okuyamayacak mıyım?” diye yüreği pır pır ediyor, elleri titriyordu.
İşte Vakfımız bu yürekler artık titremesin diye kuruldu. Her ilin, ilçenin olduğu gibi yılların özlemi idi İstanbul’da Karamanlılara ait bir dayanışma vakfı kurmak.
Amacımız, İstanbul’un kargaşası içerisinde kaybolup gitmemek, kendimizi yalnız hissetmemek, geçmişimizden gelen ortak kültürümüzü yaşatmak, sosyal dayanışmayı artırmak ve İstanbul’a eğitim için gelen üniversite öğrencilerine burs ve yurt imkânı sağlamaktı.
Bu amaca yönelik faaliyetlerimiz 1997 yılına kadar Dernek çatısı altında başarılı bir şekilde yürütüldü. Sosyal etkinliklerin yanı sıra her yıl 100 üniversite öğrencisine burs imkânı sağlandı. Bir arsa temin edip, kültür merkezi ve yurt binası yapmak için 1997 yılında Derneğimiz Vakfa dönüştürüldü ve arsa arayışları için düğmeye basıldı.
Bu arada, hemşerimiz Ali Müfit Gürtuna 1998 yılı yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Hem hemşerimizin başkan seçilmesine hem de belediyeden kiralık arsa temininde kendisinden destek alacak olmamıza çok sevindik. Arsa konusundaki arayışlarımız hız kazandı. Uzun süren araştırmalarımızdan sonra Bakırköy’de şimdiki İKEV’in arsasını bulduk. Başka bir il bu arsayı almak için çok mücadele etmiş, hatta arsanın üniversite öğrenci yurdu yapılması için belediye meclisinden kararını çıkartmış ama alamamış.
İstanbul Belediyesi’ne hemen müracaat ederek 2.683 m2 olan bu arsanın intifa hakkını(kiralama) istedik. İstanbul’un merkezi ilçelerinden biri olan Bakırköy’deki bu arsayı ne yapıp yapıp almak istiyorduk. Birçok mücadeleden sonra 20/04/2001 yılında İstanbul Belediyesi’nden arsanın intifa hakkını aldık.
Arsa, Bakırköy’de olduğundan 1/1000’lik imar durumu için Bakırköy Belediyesi’ne 21/06/2001 tarihinde müracaat ettik.
İmar durumunu ancak 2004 yılında alabildik. Çok sevindik, havalara uçtuk. Arsanın yerini bilmeyen hemşerilerimiz için arsada 100 kişilik bir piknik düzenledik. Pikniğe gelen hemşerilerimizden bir kısmının başının kapalı olmasından dolayı kuran kursu yurdu yapılacak zannı ile etraftaki apartman komşularımız çektikleri fotoğraflarla bizi belediyeye şikâyet ettiler.
2004 yılı yerel seçimlerinde, yeni seçilen Bakırköy Belediye yönetimi hemen olaya el koydu ve arsamız ile ilgili dosyayı “siz buraya kuran kursu yurdu yapacakmışsınız” diye rafa kaldırdı. Bu kararda, belediye meclisinde bulunan bölgenin belediye meclis üyeleri çok etkili oldular.
2004 yılından 2008 yılına kadar belediyeyi ikna etmek için çok mücadele ettik. Nihayet 05/08/2008 tarihinde inşaatın ruhsatını aldık. Bakırköy Belediye Başkanlığı ile görüşmelerimizde bize destek olan Antalya eski milletvekili Sayın Tayfur Suner ile Sayın Ali Metin Duruk’a teşekkürü bir borç bilirim.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden arsanın intifa hakkını alışımız 2001, Bakırköy Belediyesi’nden inşaat ruhsatını alış tarihimiz 2008. Artık siz takdir edin ne mücadele verdiğimizi…
Bu mücadelede bize destek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız hemşerimiz Sayın Ali Müfit Gürtuna’ya çok teşekkür ederim.
TEMEL ATMA TÖRENİ
09/03/2008 tarihinde temelini atmak için milletvekillerimiz, valilerimiz, belediye başkanlarımız, Karaman ve İstanbul’daki hemşerilerimiz, sivil toplum kuruluşlarının başkanları, maddi destek veren hemşerilerimiz ve dostlarımızla birlikte yaklaşık 500 kişi coşkuyla İKEV’in temelini attık.
O günlerde öngördüğümüz yaklaşık 4 milyonluk inşaat maliyetini (daha sonra 8 milyona çıktı) nasıl toparlayacağımızı hiçbirimiz bilemiyorduk. Birçok hemşerimiz ve yönetimimizdeki bazı kişiler bu projenin biteceğine inanamıyorlar, “hayal bu, bu inşaat yarım kalır” diyorlardı.
Hemen para temini için kolları sıvayıp önce Aksaray’daki vakfımıza ait olan dairemizi sattık. Hemşerimiz merhum Halil Orman’ın bağışladığı Hadımköy’deki arsalarımızı satışa çıkardık. Karaman’da vakfımıza bağışlanan Doğu Kışla’daki kooperatif arsalarımızı sattık. İmkânları olan hemşerilerimizi ziyaret ederek katkılarını talep ettik. Bir uçtan inşaata hızla devam ediyor, bir yandan da para temini için çalışıyorduk. Hemşerilerimizden öyle büyük destek aldık ki, 50-100-200 bin ’er lira bağış yapan birçok hemşerimiz ve dostumuz oldu.
“Bir torba çimento veya bir tuğla da sen koy” parolası ile devam ettirdiğimiz kampanyada 50 bin TL ve üzerinde bağış yapanlara öğrenci yurdumuzdaki bir odaya isimlerinin verileceğini vaat ettik. Bu da hemşerilerimizin çok ilgisini çekti ve çok başarı elde edildi. Ayrıca inşaatın her aşamasını ve bağış yapanların isimlerini İKEV Postası’nda yayınlayarak hemşerilerimizi bilgilendirdik. Bunun da çok yararını gördük.
Bu arada dönemin Karaman valisi Sayın Süleyman Kahraman’ın devreye girmesi ile Karaman’a yatırım yapan bir enerji şirketinden 650 bin TL bağış aldık. Şu an Merkez valisi olan valimize binlerce kere teşekkür ediyorum. İnşaatımız ilerledikçe heyecanımız artıyor, çalışmalarımızda Karaman halkının yanımızda olduğunu bilmek bize güç veriyordu. İstanbul gibi bir dünya şehrinde Bakırköy’ün en güzel yerinde Karaman evinin yapılıyor olması bir mucizenin gerçekleşmesi gibiydi.
Bu İstanbul’daki Karamanlıların buradaki gücünü, birlik ve beraberliğini gösterdiği gibi onların içindeki Karaman sevgisinin de ispatıdır.
Yaklaşık 15 yıl süren Karaman Evi rüyası mutlu sona ulaştı ve 06/10/2013 tarihinde dönemin Dış İşleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu, dönemin Sağlık Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu, Milli Eğitim ve Çalışma eski Bakanı Sayın Ömer Dinçer, Ulaştırma eski Bakanı Sayın Lütfi Elvan, devlet eski bakanları Sayın Işın Çelebi ve spordan sorumlu Devlet eski Bakanı merhum Fikret Ünlü, milletvekilleri Sayın Mevlüt Akgün ve Sayın Umut Oran’ın yanı sıra valilerimizin, belediye başkanlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, Karaman’dan gelen ve İstanbul’daki hemşerilerimizin, dostlarımızın ve basınımızın katılımlarıyla görkemli bir açılış töreni yaptık.
Açılışını yaptığımız İKEV binası 9’ar katlı 2 bloktan oluşup toplam 8.000 m2’dir. Altındaki 3 kat kapalı 150 araçlık otopark, giriş katlar dükkân, üst katlar ise kız ve erkek öğrenci yurdudur.
İstanbul’da birçok hemşeri vakfı ve derneği kirada otururken, 81 ilin beş tanesinin bile böyle bir binası yok iken, İKEV el birliği ve gönül birliği ile bu binaları bitirip siz değerli Karamanlı hemşerilerimizin hizmetine sunarak, sizlerin gururu ve prestiji olmuştur.
Başından sonuna kadar İKEV binalarının bitirilmesinde emeği geçen, maddi destek sağlayan, duaları ile yanımızda olan hemşerilerimize ve dostlarımıza, çok zamansız kaybettiğimiz değerli dostum, sevgili arkadaşım, vakfımıza maddi ve manevi desteğini esirgemeyen merhum Ahmet Büyükemre kardeşime, Yönetim ve Denetim Kurulu’nda görev alan tüm arkadaşlarıma, Sayın Lütfü Elvan’a, Sayın Ömer Dinçer’e, bizi hep destekleyen KGRT televizyonu sahibi Sayın Medeni Yavuzaslan’a ve Karaman Belediyesi eski başkanı Sayın Ali Kantürk’e teşekkürü bir borç bilirim.
Ayrıca 200 bin TL ve üzeri bağış yapan hemşeri ve dostlarımız Sayın Halil Orman Ailesi’ne, Sayın Celal Metin’e, Karamanlılar Yapı Kooperatifi Üyeleri’ne, Sayın İhsan ve Emin Duru’ya, merhum Sayın Ahmet Keleşoğlu’na, Sayın Ali Metin Duruk’a ve Sayın Yılmaz Babaoğlu’na çok teşekkür ederim.
Büyük emek verdiğim bu projenin gerçekleşmesinden mutluyum, gururluyum. Böyle bir projede bulunmak benim için tarifsiz duygularla dolu haklı bir gurur ve onur vesilesidir.
Hepimize hayırlı ve uğurlu olsun.
Suat SÖZER
İKEV Kurucu ve Onursal Başkanı
Yorumlar
Yorum Gönder