Mustafa Koçak
1939 yılında Karaman’ın Sakabaşı Mahallesi, Hacı Bektaş sokağında dünyaya gelen Mustafa Koçak, Karaman’ın ilk zabıta amiri olan Nuri Koçak’ın 3. çocuğudur. Annesi Konya’nın eski müftülerinden Kazanlı Hoca‘nın torunu, Mülazım Hasan Efendi’nin kızıdır. Altı kardeş olup dört erkek ikisi kızdır.
Mustafa Koçak ilk ve orta tahsilini Karaman’da lise tahsilini de Konya ve Karaman’da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi-Edebiyat Fakültesinden mezun olan ve askerliğini Birinci Ordu Fotoğrafhanesinde yapan Mustafa Koçak o yıllardaki karikatürist oyuncu ve gazetesi Altan Erbulak ile tanışır. Bu tanıma sayesinde kendini sık sık ziyaret eder, gazetecilik ve fotoğrafçılığa olan ilgisi her geçen gün daha da büyür.
1971 yılında esnaf Şükrü Hancı’nın kızı ve terzi kızlar diye bilinen aileden Saadet Hanım’la evlenir. Bir de Muratcan Belli isminde bir de torunu vardır. Kızı Arzu Belli ziraat mühendisi, oğlu Murat Nuri ise maden teknikeri olup 2000 yılında vefat etmiştir.
Karaman’ın sosyal ve kültürel hayatının en renkli ve aranan simasıdır. Toplum hayatına, babası zabıta Nuri Koçak’ın arkadaş çevresi içinde bir kenarda dinleyerek ve gözleyerek girmiştir. İnsan portreleri, onların yaşamları, onların maceraları ve onların oluşturduğu Karaman şehri abimize bitmez tükenmez bir esin kaynağı olmuştur. Onun deliden veliye, bekçiden polise, hademeden müdüre, yabancıdan yerliye kadar söyleyecek sözü vardır. Yaklaşımında kırıp dökmeden açık ve net, karşısındakini samimiyete ve doğallığa yönelten bir kucaklayıcılık vardır. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümünde mürekkebi yalamış, halkla ilişkiler uzmanlığını ise toplum içinde yaşayarak almış Karaman Feylesofu’dur. Kim ki Karaman’la ilgili bir çalışmanın içinde olur da Koçak abimiz ile konuşup danışmazsa o çalışması yarım olmaktan kurtulamaz.
O, Konya Lisesinde futbol, basketbol, voleybol ve atletizm takımlarında oynamış, atletizmde iki defa Konya birincisi olmuştur. Et Balık Futbol takımında ise kaleci forması giymiştir. 1963-1964 yıllarında Milli Trük Talebe birliğinde 2. Başkan olarak görev yapmış, ilk Türk Dili Bayramı Kutlama Komitesi içinde yer almıştır. Karaman Basketbol Takımında oyuncu, mahkûm ve çalışanlarından oluşan Cezaevi Voleybol Takımında oyunculuk ve antrenörlük yapmıştır.
Karaman ve Yeni Karaman gazetelerinde baş yazarlık, Karaman’ın Koyunu gazetesi ve Pınar dergisi yazı işleri müdürlüğü, Hürriyet Haber Ajansı, Milliyet Gazetesi ve TRT muhabirliği yapmış, meslek hayatında 51 yılını geride bırakmış, KGRT’de program yapımcılığı, haber ve köşe yazarlığı, yazı dizisi yazarlığı yapmaktadır. Karaman tarih, kültür ve insanlarını konu alan elli bin fotoğraf arşivi sahibi. Tarihi eserlerle ilgili kamera çekimleri, mahalle, sokak ve tarihi ev çekimleri arşiv sahibidir. Fotoğrafçılıkta ilk renkli tab ve baskı, 8 mm’lik filmle ilk kamera çekimi yapmış. 40 yıl önceki düğünlere solist ve orkestra temini organizatörlüğü, bateri, akordeon, saksafon, trompet ve gitarlı müzik grubunda marakas çalmış, şiirler ve hikayeler yazmıştır. Mesleğinde elli yılını geride bırakan Mustafa Koçak bizlere fotoğrafçılık öykülerini anlatırken zaman zaman duygulanıyor. Konya Erkek Lisesinde okurken Foto Behçet ve Foto Hayat’ın yanında profesyonel fotoğrafçılık anlamında çalışmalarını geliştirmiştir. Yaz tatillerinde de Karaman da Foto Arif Sayın ustanın yanında ona yardımda bulunarak bu sanatını daha da ilerletmiştir. Askerliğinden sonra Karaman’a gelerek çok sevdiği mesleği olan fotoğrafçılığın atölyesini FOTO RENK isim altında Cumhuriyet Parkı karşısında 1968 yılında açmıştır. Daha sonra bu yer yıkılınca 1983 yılında şimdiki Belediye İşhanı’na taşınarak 2009 yılının Haziran ayına kadar bu mesleğine devam etmiştir. Teknolojinin gelişmesi ve yaşlılığın vermiş olduğu bahaneleriyle emekli olmuştur. Kendisi ne kadar emekli olsa da sosyal faaliyet ve tarihi kültürel çalışmalarını asla bırakmış değildir ve halende 78 yaşına rağmen yıllar öncesi ( 1970-1971 ) Prof. Dr. Semavi Eyice ve Avukat Baha Kayserilioğlu ile tarihin de öncülerindendir.
Yine 1957 yıllarında kurulan Yunus Emre Kültür Derneği’nin de kurucuların olup ilk Türk Dil Bayramı komitesinde basın görevini alarak çalışmalarda bulunmuştur. Türk Dil bayramı ve Yunus Emre’yi anma törenlerin yapılan bütün yıllarında aktif görevlerde bulunmuştur. Bu etkinlikler 1989 yılından sonra kutlamalar belediye ve valilik tarafından yapılmaya başlanınca faaliyetlerini resmi makamlara bırakmıştır. Mustafa Koçak denilince akla ilk gelen Karaman Belediyesine vermiş olduğu KARAMAN’IN TARİHİ FOTOĞRAFLARI arşividir. Bütün Karaman’daki yayın organları, kültürel çalışmaların fotoğraf kaynakları Mustafa Koçak’ın arşividir derim. Her zaman ve her yerde daima Karaman ve kültürü ile daima çalışmalarını yapmıştır ve de yapmaya devam etmektedir. Kendisine bir zamanlar sorduğumda bu hizmet ve çalışmaların ne zaman sona erer dediğim de bana gülerek ‘’SAĞLIK ÖMRÜM BİTİNCE’’ demişti. Mustafa Koçak:
‘’SANA YAŞAM HAYATINDA BAŞARILAR SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLER DİLERKEN SAKIN KALEMİNİ VE DEKLANŞÖRE BASMAYI BIRAKMA AZİZ ÜSTADIM.’’
Yorumlar
Yorum Gönder